İçerisi sıvı ile doldurulmuş silikon yapıda bir balon endoskopik olarak mide içerisine yerleştirilir. Bu balon mide içerisinde kapladığı hacimsel etkiyle yenilen yemek miktarını ve iştahı azaltır. Tüm yöntemlerde olduğu gibi diyet ve davranış değişikliği tedavileriyle kombine olarak uygulanmalıdır.
Kimlere uygulanır
Tüm obez hasta gruplarına uygulanabilir. Ama asıl olarak fazla kilolu(VKİ: 25 – 30) ve evre 1 obez(VKİ: 30 – 35) kişilere tavsiye edilir. Yine çok fazla kilolu kişilerde cerrahi riski azaltmak için ameliyat öncesi süreçte bir miktar kilo verilmesi amacıyla uygulanabilmektedir. Beklenen kilo kaybı 20 kg civarındadır.
Uygulama
İşlem çoğu kez sedasyonla ve endoskopi ünitesinde yapılır. Yerleştirilen balon kişinin kilosu ve mide hacmine göre 400 – 600 cc arasında boyalı bir su ile doldurulur. İşlem sonrası hastaların çoğunluğu aynı gün taburcu edilir. Çok az hasta bir gece yatırılır. Genellikle uygulanan balonlar 6 ay süreyle mide de kalmaktadır. Ayarlanabilen ve 1 yıl kadar kalan balon tipleri de vardır. Bu balonlar öncelikle bir miktar şişirilir ve kişinin toleransına göre 1. Ayda bir miktar daha sıvıyla doldurulur. En önemli dezavantajı maliyeti ve ikinci bir endoskopi gerektirmesidir.
Endoskopi gerektirmeyen ve yutularak mide de şişen balonlarda mevcuttur. Ancak bu balonların hem maliyeti çok yüksek hem de etkinlikleri bir miktar daha düşüktür.
Yan etkileri
İşlemin yan etkisi çok düşüktür. Az sayıda hastada ilk günlerde bulantı, kusma gibi yakınmaları olabilmektedir. Bazen bu yakınmalar nedeniyle sıvı ve ilaç tedavisi gerekebilir. Çok az hastada intolerans nedeniyle erken dönemde balonun çıkartılması gerekebilir. Balon çıkartılması yine sedasyon ve endoskopi ile olmaktadır.
Etkinlik
Beklenen kilo kaybı ortalama 20 kg civarındadır. Mutlaka diyet-egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleriyle desteklenmelidir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!