VKİ 30’un üzerindeyse kişi obez olarak tanımlanır. Kırk ve üzerindeyse kişi morbid obez(ölümcül şişmanlık) grubuna girer. Bu kilolara ulaşan kişiler de kilo vermede en başarılı yöntemler cerrahi yöntemlerdir. yoktur. Günümüzde temel olarak üç hasta grubuna uygulanmaktadır.

1-VKİ’i 40’ın üzerinde olan hastalar

2-VKİ 35-40 arasında olup ciddi yandaş sorunları(şeker

hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi, eklem sorunları gibi) olan hastalar.

3-VKİ 30-35 arası olan ve ilaç-insülin ile diyabeti kontrol altına alınamayan hastalar

  • Bu kişilerin öncelikle cerrahi dışı yöntemleri deneyip başarısız olmaları
  • Cerrahi ve genel anestezi için bir engellerinin olmamalıdır.
  • Kişi bu konuda istekli olmalı ve tam olarak bilgilendirilmelidir.

Obezite ameliyatı kararı alınmasında en önemli nokta kişinin iyi bilgilendirilmesi ve cerrahi kararının deneyimli bir cerrahla beraber alınmasıdır.

  • Yaş bir engel midir ? : Obezite cerrahisi endikasyonları ilk tanımlandığında 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerde bu ameliyatların uygulanmaması gerektiği belirtilmişti. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar genç adolesanlarda da bu ameliyatların uygulanabileceğini ve oldukça başarılı olduğunu göstermiştir. Ancak bu grupta cerrahi kararı alınırken çok iyi bir değerlendirme yapmak gerekir. İleri yaş için günümüzdeki ölçü takvim yaşı değil kişinin fizyolojik yaşıdır. Özellikle eklem rahatsızlığı olan, yaşam kalitesi belirgin bozuk hastalar da risk/yarar analizi iyi değerlendirilerek bu ameliyatlar yapılabilir.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın